_____ جراحی لثه _____
جراحی لثه یا پریودنتال دارای شباهت خاص با هرس کردن درخت دارد. در جراحی زیبایی لثه مشابه هرس کردن شاخه های اضافی، خشک شده و دارای مشکل به منظور کمک به رشد درخت، بخش هایی از لثه که دارای مشکل هستند، حذف یا ترمیم می شوند و به این ترتیب امکان رشد مناسب سایر اجزای لثه فراهم می گردد. علاوه بر این در برخی موارد نیاز به پیوند بافت جدید در محل آسیب دیده وجود دارد. نجات دندان ها و در مواردی درمان لبخند لثه ای هدف اصلی دندان پزشک است، اما ایجاد توازن در اثربخشی روش درمانی با هزینه آن می تواند به تعیین حالت مناسب جهت حل مشکل لبخند لثه نما و دیگر مشکلات بیمار کمک کند. در این حالت فرد ممکن است از سطح سلامتی کافی برای این جراحی لبخند لثه ای برخوردار نباشد و این مسائل نیز می تواند عامل های تعیین کننده در انتخاب روش درمانی جراحی لثه باشد. گاهی اوقات لبخند لثهای فقط ناشی از مشکلی مربوط به لثههای شما است و علت دیگری ندارد. بلند بودن بیش از حد لثهها که در اصطلاح به آن «هایپرتروپی لثهای» گفته میشود و یا رشد ناقص و در نیامدن کامل دندانها از لثه، از مهمترین علل شایع برای لبخند لثهای محسوب میشوند. بهترین کار برای تعیین بهترین نقطه اتصال لثه به دندانها و اینکه آیا شما بافت لثه اضافی دارید یا خیر و اصلاح طرح لبخند لثه ای ، آن است که جهت انجام مشاوره با متخصصین به کلینیک های معتبر مراجعه کنید.
نوار بافتی کوچکی به نام فرنوم، زبان را به کف دهان و لبها را به لثه متصل میکند. حال اگر فرنوم بیش از حد کشیده، کوتاه یا ضخیم باشد، رشد و عملکرد طبیعی دهان مختل میشود. از این محدودیتها با اصطلاح بند زبان یا بند لب یاد میشود. فرنکتومی یا جراحی فرنوم یا جراحی بند لب عملی است که به منظور برداشتن این بافت اضافی و دستیابی به عملکرد کامل دهان انجام میشود.
مراحل و روش
هنگامی که جراحی لثه کامل شده و ریشه های دندان تمیز شوند، محل جراحی به منظور ترمیم دوخته یا بخیه زده می شود یا ممکن است نیاز به انجام یک عمل جراحی لثه ثانویه برای بیمار وجود داشته باشد. اگر از بین رفتن استخوان پیشرفته باشد، جراحی لثه ممکن است شامل جراحی پیوند لثه و استخوان نیز باشد. در این صورت احتمالاً استخوان صاف شده یا ترمیم می شود و به همراه جراحی پیوند لثه احتمالاً از عمل پیوند استخوان طبیعی یا مصنوعی در محل آسیب دیده استفاده می گردد. در ادامه رشد طبیعی می تواند برای استخوان پیوندی جراحی شده نیز اتفاق افتد و پروتئین ها می توانند تجدید ساختار طبیعی استخوان را امکان پذیر کرده و شرایط را برای فرآیند رشد عادی استخوان فراهم کنند. به هر حال بافت لثه دارای توانایی محدود برای بهبود و رشد مجدد است. هنگامی که بافت لثه از بین برود، امکان بازیابی این بافت دیگر وجود نخواهد داشت. پس از اینکه پیوند استخوان در محل مورد نظر قرار گرفت و فرآیند درمان شروع یا کامل شد، یک روش درمانی به نام همبندی لثه و سلول های استخوانی شروع می شود. در حقیقت در جریان جراحی لثه بافت نرم جهت ترمیم نیاز به گرفته شدن از سایر نواحی (معمولاً از سقف دهان) و پیوند زدن در محلی دارند که بافت لثه تحلیل رفته است و به خاطر این عقب نشینی ریشه های دندان در معرض آسیب قرار گرفته اند. در برخی مواقع یک تکه از فلز مشابه یک بافت بین بخش سخت دندان یا استخوان سطح و بافت لثه قرار می گیرد و به این ترتیب رشد مجدد بافت لثه شروع شده و اطراف دندان را فرا می گیرد. در روش دیگر جراحی لثه (پیوند لثه) می توان یک بخش از بافت که در اصطلاح به آن فلپ گفته می شود را از یک محل دیگر برداشت و سپس آن را در زیر بخش باقیمانده لثه که دچار عقب نشینی شده است، پیوند زد. این بافت جدید بالاتر از ناحیه دچار عقب نشینی قرار می گیرد و به این ترتیب می تواند نواحی مربوط به ریشه دندان را پوشش دهد. در ادامه این بخش به بافت اطراف دندان بخیه زده می شود.
جراحی لیزر: از این روش برای درمان برخی از انواع بیماریهای لثه استفاده میشود. جراحی لثه با لیزر دارای مزایای متعدد همچون کاهش خونریزی و کوتاه کردن طول دوره درمان میباشد. برای این درمان متخصص ترمیم لثه از لیزر با طول موج خاص برای برداشتن بافت ناسالم استفاده میکند. به این ترتیب بافت سالم لثه به صورت دست نخورده در محل باقی میماند و به این ترتیب فقط حداقل مقدار بافت از محل برداشته میشود. در صورت نیاز میتوان از جراحی لیزر دندان برای تکمیل درمان چند بار استفاده کرد.